Thursday, May 27, 2010

Real datang MalaysiaJIKA segalanya berjalan lancar, kelab bola sepak terkemuka Sepanyol, Real Madrid bakal berada di Kuala Lumpur untuk latihan dan aksi persahabatan menentang skuad kebangsaan Malaysia dari 14 hingga 21 Ogos depan.

Real yang bakal dibimbing Jose Mourinho tentunya akan hadir dengan barisan bintang diketuai Cristiano Ronaldo, Kaka, Gonzalo Higuain, Xabi Alonso, Iker Casillas dan Raul untuk diuji kehandalan mereka oleh anak-anak buah K. Rajagobal.

Setiausaha Agung Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Azzuddin Ahmad berkata, pihaknya baru saja menerima makluman awal berhubung kehadiran Real itu daripada sebuah syarikat penganjuran acara sukan dari Singapura semalam.

"Menurut surat terbabit, Real akan datang ke sini (Kuala Lumpur) pada 14 hingga 21 Ogos depan. Memandangkan tarikh itu jatuh pada bulan Ramadan, perlawanan itu nanti akan diadakan pada sebelah malam.

"Buat masa ini, belum ada surat rasmi lagi. Tapi kalau jadi, selain berlatih, Real akan mengadakan klinik bola sepak dan dua perlawanan persahabatan, sama seperti ketika kita bertemu Manchester United tahun lalu.

"Segala keputusan mengenai perkara ini akan diputuskan pada 4 Jun depan, sama ada rundingan ini berhasil atau sebaliknya. Tapi FAM bersedia untuk merealisasikannya," katanya pada sidang media di Stadium Bola Sepak Kuala Lumpur, Cheras petang semalam.

Namun apa yang pasti, perlawanan tersebut tidak akan berlangsung di Stadium Nasional, Bukit Jalil yang akan memulakan sesi baik pulih treknya bermula pertengahan Jun ini dan Stadium Shah Alam mungkin menjadi pilihan terbaik kerana ia boleh memuatkan 80,000 penonton.

Azzuddin menambah, selain aksi menentang Real itu, skuad kebangsaan juga akan mengadakan perlawanan persahabatan menentang kelab Liga Kejuaraan England, Cardiff City pada 15 Julai dan skuad B-23 Korea Selatan pada penghujung Julai.

"Saya sudah menerima e-mel secara tidak rasmi daripada Datuk Chan Tien Ghee (pemilik Cardiff) dan beliau memohon aksi persahabatan menentang skuad kebangsaan pada 15 Julai.

"Rundingan untuk membawa skuad B-23 Korea Selatan ke sini pula masih diteruskan. Ia bersempena meraikan 50 tahun hubungan diplomatik Malaysia-Korea Selatan. Empat pemain skuad tersebut beraksi pada Piala Dunia 2010," jelasnya.

Azzuddin berkata, kelab yang akan ditentang skuad kebangsaan pada tiga perlawanan semasa kunjungan selama 10 hari ke Antalya, Turki dari 10 hingga 20 Jun depan masih dalam perbincangan.

1 comments:

Wan Fakhrul Wan Bakar said...

KOSMO!, Khamis - 10 Jun 2010

Real Madrid tak jadi datang

IMPIAN untuk melihat kelab gergasi Sepanyol, Real Madrid yang dibimbing jurulatih baru, Jose Mourinho beraksi menentang skuad kebangsaan Malaysia bimbingan K. Rajagobal di Kuala Lumpur tidak kesampaian.

Ini kerana perlawanan tersebut sempena jelajah Real ke Asia terpaksa dibatalkan selepas Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) tidak mempunyai dana mencukupi untuk menanggung kos perlawanan tersebut yang agak tinggi.

Football Asia selaku ejen tempatan kelab tersebut memberitahu, pertemuan mereka dengan FAM bagi membincangkan projek tersebut telah berlangsung Jumaat lalu selepas FAM terlebih dahulu sebelum itu diberitahu tentang syarat serta jumlah bayaran perlawanan.

“Kos untuk menganjurkan perlawanan ini dianggap sebagai di luar kemampuan kewangan pihak FAM.

“Dengan tempoh waktu yang suntuk untuk mendapatkan wang tajaan sama ada daripada sektor awam atau swasta, FAM dengan berat hati terpaksa menolak peluang untuk menganjurkan perlawanan tersebut,” kata kenyataan Football Asia semalam.

Pada 26 Mei lalu, Setiausaha Agung FAM, Datuk Azzuddin Ahmad memberitahu, pihaknya baru saja menerima pelawaan awal daripada sebuah syarikat penganjuran acara sukan dari Singapura untuk mengadakan perlawanan menentang Real di Kuala Lumpur.

Mengikut perancangan, Real sepatutnya berada di ibu negara antara 14 hingga 21 Ogos depan tetapi dengan perkembangan terbaru semalam, maka tiada kelibat Cristiano Ronaldo, Kaka, Gonzalo Higuain, Xabi Alonso, Iker Casillas atau Raul di Kuala Lumpur.

June 10, 2010 at 10:23 PM