Thursday, November 26, 2009

KL 1990... KL 2009...


Penulis (kiri) bergambar bersama abangnya, Wan Faizul di hadapan Bangunan Sultan Abdul Samad pada 30 Disember 1990, iaitu kira-kira 19 tahun yang lalu.


Gambar yang diambil sendiri oleh penulis pada 5 November lalu di hadapan Bangunan Sultan Abdul Samad.

KATA orang, gambar saja sudah cukup untuk menceritakan sesuatu peristiwa itu. Sama jugalah dengan dua keping gambar di atas ini.

Gambar pertama diambil pada 30 Disember 1990 manakala gambar kedua diambil pada 5 November 2009.

Lokasi kedua-dua gambar ini sama iaitu di hadapan Bangunan Sultan Abdul Samad yang terletak bertentangan dengan Dataran Merdeka, simbol utama bandar raya Kuala Lumpur.

Perbezaan tarikh kedua-dua gambar ini diambil ialah 19 tahun tetapi yang sama rupa bentuknya adalah Bangunan Sultan Abdul Samad, cuma pemandangan belakangnya saja yang berubah apabila lahirnya beberapa bangunan baru.

Gambar tahun 1990 itu hanya menampakkan bangunan Wisma Lee Rubber di sebelah kanan, Bank Bumiputra di tengah serta Bank of Commerce dan Semua House di sebelah kirinya.

Manakala gambar tahun 2009 pula masih menampakkan (dari kanan) bangunan Wisma Lee Rubber yang di belakangnya sudah kelihatan Menara Kuala Lumpur, bangunan Bank Bumiputra yang sudah ditukar nama kepada Bank Muamalat dengan di hadapannya sudah dilindungi bangunan OCBC Bank, bangunan Bank of Commerce yang sudah ditukar nama CIMB Bank serta bangunan Semua House yang sudah bertukar kepada warna gelap.

Cukuplah sekadar perbezaan di dalam dua gambar ini menceritakan tentang betapa pesatnya pembangunan dan perubahan yang berlaku di bandar raya Kuala Lumpur dalam tempoh 19 tahun saja iaitu dari 1990 hingga 2009 ini.

Apa yang membuatkan saya berasa bangga, bangunan sejarah seperti Bangunan Sultan Abdul Samad ini masih lagi terpelihara keaslian dan keunikannya biarpun semakin dimamah usia dari hari ke hari sekali gus kekal menjadi tarikan utama pelancong ke Kuala Lumpur.

Tentu anda akan bertanya, kenapa gambar saya hanya terdapat pada gambar pertama tahun 1990 itu tetapi tiada pula dalam gambar kedua yang diambil pada tahun 2009 itu, sekadar gambar kosong saja.

Nah, lihat di bawah ini. Dengan dibantu seorang pelancong warga emas dari Jepun untuk mengambil gambar, maka dapatlah saya merakamkan semula gambar saya berdiri di lokasi yang sama selepas 19 tahun berlalu.


2 comments:

yohteh said...

19 tahung dulu... ada ddoh ciri-ciri nak gemuk... hehe..

November 27, 2009 at 4:03 PM
Wan Fakhrul Wan Bakar said...

hehe..tu la yohteh,makin gemuk rasanye nie....yohteh gak maintain slim...selamat raya haji...arini kena keje pulak...nanti ada cuti panjang sikit, kitorg melawat yohteh di kampung...insyaallah...

November 27, 2009 at 5:12 PM